top of page

Svieže medovo-karamelové rezy

Príprava:

15 minút

Celkový čas:

60 minút

Množstvo:

12 porcii

Obtiažnosť:

Mierne pokročily

Niečo o dezerte

História medových rezov siaha až do starovekého Ruska, kde sa tieto sladkosti stali populárnymi počas rôznych sviatkov a osláv. Medovník, z ktorého sú medové rezy zvyčajne pripravované, je tradičný ruský koláč s bohatou históriou. Recepty sa postupne šírili do susedných krajín a medové rezy získali popularitu po celej strednej a východnej Európe.

Prvotné recepty na medové rezy boli založené na jednoduchých zložkách, ako sú med, múka, vajcia a kvasnice. S postupom času sa recepty vyvíjali a začali zahŕňať aj rôzne korenie, ako je škorica, klinčeky, kardamóm a muškátový oriešok. Tieto koreniny dodávali koláču výraznú a jedinečnú chuť.

Medové rezy sa dnes pripravujú z vrstiev tenkého medovníka, ktorý sa potiera sladkou krémovou alebo karamelovou náplňou. Vrstvy sa následne prekryjú a celý koláč sa nechá odležať, aby sa chute prepojili. Po odležaní sa medové rezy nakrájajú na menšie štvorcové alebo obdĺžnikové kúsky.

Ingrediencie

Cesto

  • 360g vajcia

  • 360g hladká múka

  • 270g kryštálový cukor (do vajec)

  • 180g med

  • 88g kryštálový cukor (na karamel)

  • 178g maslo

  • 7g sóda bikarbóna

  • 9g ocot


Smotanový krém

  • 220 g kryštálový cukor

  • 800 g créme fraiche

  • 250g smotana na šľahanie

  • 40g citrónová šťava

  • Kôra z jedného citronu

  • 15g vanilková pasta/ 1 ks vanilkový lusk


Karamelový krém

  • 250g kryštálový cukor

  • 250g smotany na šlahanie

  • 250g maslo

  • Štipka soli

Postup

Krok 1


Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Cukor (88g) skramelizujeme, pridáme med, maslo a privedieme k varu. Znížime otáčky robota a zmes pomaly nalievame na stále sa šlahajúce vajcia.



Krok 2


Odvážime si samostatne sódu a ocot. Sódu vysypeme do octu, zmes začne okamžite peniť a naberať objem, v tomto momente treba zmes vyliať na stále sa pomaly šlahajúcu zmes vajec a karamelu.



Krok 3


Nakoniec do zmesi po častiach ručne primiešavame preosiatú múku.



Krok 4


Cesto si rozdelíme na 3 časti a pečieme oddelene v ráfikoch (30x40) cca po 400g. Pečieme na 180°C  10-12 minút.



Krok 5


Zvyšné cesto upečieme samostatne. To sa neskôr mierne usuší a použijeme ho na posypanie hotového koláča.



Krok 6


Smotanový krém - V robote premiešame créme fraiche s cukrom, vanilkou a citrónovou kôrou, pridáme citrónovú šťavu a nakoniec vyšlahanú smotanu na šlahanie. Krém si rozdelíme na 2 časti.



Krok 7


Karamelový krém - Cukor skaramelizujeme, prilejeme zohriatu smotanu a maslo (50g). Karamel necháme poriadne vychladnúť. Zvyšné maslo (200g) vyšľaháme do peny a po častiach pridávame vychladnutý karamel.



Krok 8


Skladanie - Nachystáme si ráfik v ktorom sme piekli cestá. Na spodok uložíme prvé cesto, ktoré potrieme časťou smotanového krému. Uložíme ďalší plát cesta, ktorý tentokrát potrieme karamelovým krémom. Posledný plát opäť potrieme druhou časťou smotanového krému. Hotový koláč uložíme na noc do chladničky. Cesto, ktoré nám zostalo si na druhý deň v rúre mierne usušíme a pomocou sitka posypeme zatuhnutý a nakrájaný koláč.

bottom of page