Niečo o dezerte
História medových rezov siaha až do starovekého Ruska, kde sa tieto sladkosti stali populárnymi počas rôznych sviatkov a osláv. Medovník, z ktorého sú medové rezy zvyčajne pripravované, je tradičný ruský koláč s bohatou históriou. Recepty sa postupne šírili do susedných krajín a medové rezy získali popularitu po celej strednej a východnej Európe.
Prvotné recepty na medové rezy boli založené na jednoduchých zložkách, ako sú med, múka, vajcia a kvasnice. S postupom času sa recepty vyvíjali a začali zahŕňať aj rôzne korenie, ako je škorica, klinčeky, kardamóm a muškátový oriešok. Tieto koreniny dodávali koláču výraznú a jedinečnú chuť.
Medové rezy sa dnes pripravujú z vrstiev tenkého medovníka, ktorý sa potiera sladkou krémovou alebo karamelovou náplňou. Vrstvy sa následne prekryjú a celý koláč sa nechá odležať, aby sa chute prepojili. Po odležaní sa medové rezy nakrájajú na menšie štvorcové alebo obdĺžnikové kúsky.

Ingrediencie
Cesto
360g vajcia
360g hladká múka
270g kryštálový cukor (do vajec)
180g med
88g kryštálový cukor (na karamel)
178g maslo
7g sóda bikarbóna
9g ocot
Smotanový krém
220 g kryštálový cukor
800 g créme fraiche
250g smotana na šľahanie
40g citrónová šťava
Kôra z jedného citronu
15g vanilková pasta/ 1 ks vanilkový lusk
Karamelový krém
250g kryštálový cukor
250g smotany na šlahanie
250g maslo
Štipka soli
Postup
Krok 1
Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Cukor (88g) skramelizujeme, pridáme med, maslo a privedieme k varu. Znížime otáčky robota a zmes pomaly nalievame na stále sa šlahajúce vajcia.
Krok 2
Odvážime si samostatne sódu a ocot. Sódu vysypeme do octu, zmes začne okamžite peniť a naberať objem, v tomto momente treba zmes vyliať na stále sa pomaly šlahajúcu zmes vajec a karamelu.
Krok 3
Nakoniec do zmesi po častiach ručne primiešavame preosiatú múku.
Krok 4
Cesto si rozdelíme na 3 časti a pečieme oddelene v ráfikoch (30x40) cca po 400g. Pečieme na 180°C 10-12 minút.
Krok 5
Zvyšné cesto upečieme samostatne. To sa neskôr mierne usuší a použijeme ho na posypanie hotového koláča.
Krok 6
Smotanový krém - V robote premiešame créme fraiche s cukrom, vanilkou a citrónovou kôrou, pridáme citrónovú šťavu a nakoniec vyšlahanú smotanu na šlahanie. Krém si rozdelíme na 2 časti.
Krok 7
Karamelový krém - Cukor skaramelizujeme, prilejeme zohriatu smotanu a maslo (50g). Karamel necháme poriadne vychladnúť. Zvyšné maslo (200g) vyšľaháme do peny a po častiach pridávame vychladnutý karamel.
Krok 8
Skladanie - Nachystáme si ráfik v ktorom sme piekli cestá. Na spodok uložíme prvé cesto, ktoré potrieme časťou smotanového krému. Uložíme ďalší plát cesta, ktorý tentokrát potrieme karamelovým krémom. Posledný plát opäť potrieme druhou časťou smotanového krému. Hotový koláč uložíme na noc do chladničky. Cesto, ktoré nám zostalo si na druhý deň v rúre mierne usušíme a pomocou sitka posypeme zatuhnutý a nakrájaný koláč.