Niečo o dezerte
Makový koláč má hlboké korene v európskej kuchyni, kde sa po stáročia pestovali a konzumovali makové semená. História makového koláča siaha až do starovekých rímskych a gréckych čias, kedy boli makové semená vysoce cenou za svoje liečivé vlastnosti, ale aj ako potravina. S postupom času sa makové semená stali populárnou prísadou v strednej a východnej Európe, kde sa začali používať v rôznych sladkých pokrmoch, vrátane koláčov a závinov.
V stredoveku sa makové semená stali obľúbenou súčasťou kuchyne v mnohých európskych krajinách, ako sú Nemecko, Rakúsko, Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko. Makový koláč bol často súčasťou slávnostných stolov a slávených príležitostí. V niektorých krajinách, ako napríklad v Poľsku, sa verilo, že mak prinesie šťastie a úspech, preto sa makový koláč často podával počas novoročných osláv.
Recepty na makový koláč sa líšili podľa regiónu a krajiny. V Nemecku sa pripravovalo viacero druhov makových koláčov, vrátane Mohnkuchen, ktorý sa robil z kysnutého cesta a plnil sa makovou náplňou. V Rakúsku a Česku bol populárny závin plnený makom, nazývaný štrúdľa alebo štrudel. Na Slovensku a v Maďarsku sa zase zvykli robiť makovníky – sladké koláče plnené makovou náplňou a posypané práškovým cukrom.

Ingrediencie
Cesto
4 ks vajcia
70 g kyštálový cukor
40 g hladká múka
160 g mletý mak
1 ČL škorica
6 g prášku do pečiva
50 ml mlieka
30 g oleja
Lemon curd
6 ks žĺtka
50 g trstinový cukor
100 g citrónovej šťavy
80 g masla
Kôra z dvoch citrónov
Krém z bielej čokolády
250 g smotana na šľahanie
100 g biela čokoláda
60 g mascarpone
1 ks plátková želatína
15 g vanilková pasta / 1 ks vanilkový lusk
Postup
Krok 1
Žĺtka s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme mlieko a olej. Do zmesi preosejeme múku, prášok do pečiva a škoricu. Zapracujeme mak a nakoniec jemne vmiešame vyšľahaný sneh. Cesto pečieme v ráfiku 20x20 cm na 170°C cca 15 minút.
Krok 2
Lemon Curd - Všetky ingrediencie zmiešame a vo vodnom kúpeli zahrievame až kým nám nevznikne hustá konzistencia, podobná pudingu. Necháme vychladnúť.
Krok 3
Krém z bielej čokolády - Želatínu si necháme napučať v studenej vode. Smotanu privedieme k varu, odstavíme a pridáme vyžmýkanú želatínu, bielu čokoládu, vanilkovú pastu a mascarpone. Krém emulzujeme ponorným mixérom, prikryjeme potravinárskou fóliou tat, aby sa dotýkala krému a necháme zatuhnúť do druhého dňa.
Krok 4
Skladanie - Makový korpus nakrájame na kocky 4x4 cm, vyhĺbime dierku, kde naplníme Lemon curd. Krém si vyšľaháme a pomocou cukrárskeho vrecka a špičky dozdobíme jednotlivé kocky.