top of page

Makový koláč s lemon curd a bielou čokoládou

Príprava:

15 minút

Celkový čas:

60 minút

Množstvo:

8 porcii

Obtiažnosť:

Mierne pokročily

Niečo o dezerte

Makový koláč má hlboké korene v európskej kuchyni, kde sa po stáročia pestovali a konzumovali makové semená. História makového koláča siaha až do starovekých rímskych a gréckych čias, kedy boli makové semená vysoce cenou za svoje liečivé vlastnosti, ale aj ako potravina. S postupom času sa makové semená stali populárnou prísadou v strednej a východnej Európe, kde sa začali používať v rôznych sladkých pokrmoch, vrátane koláčov a závinov.

V stredoveku sa makové semená stali obľúbenou súčasťou kuchyne v mnohých európskych krajinách, ako sú Nemecko, Rakúsko, Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko. Makový koláč bol často súčasťou slávnostných stolov a slávených príležitostí. V niektorých krajinách, ako napríklad v Poľsku, sa verilo, že mak prinesie šťastie a úspech, preto sa makový koláč často podával počas novoročných osláv.

Recepty na makový koláč sa líšili podľa regiónu a krajiny. V Nemecku sa pripravovalo viacero druhov makových koláčov, vrátane Mohnkuchen, ktorý sa robil z kysnutého cesta a plnil sa makovou náplňou. V Rakúsku a Česku bol populárny závin plnený makom, nazývaný štrúdľa alebo štrudel. Na Slovensku a v Maďarsku sa zase zvykli robiť makovníky – sladké koláče plnené makovou náplňou a posypané práškovým cukrom.

Ingrediencie

Cesto

  • 4 ks vajcia

  • 70 g kyštálový cukor

  • 40 g hladká múka

  • 160 g mletý mak

  • 1 ČL škorica


  • 6 g prášku do pečiva


  • 50 ml mlieka

  • 30 g oleja


Lemon curd

  • 6 ks žĺtka

  • 50 g trstinový cukor

  • 100 g citrónovej šťavy

  • 80 g masla


  • Kôra z dvoch citrónov


Krém z bielej čokolády

  • 250 g smotana na šľahanie

  • 100 g biela čokoláda

  • 60 g mascarpone

  • 1 ks plátková želatína

  • 15 g vanilková pasta / 1 ks vanilkový lusk

Postup

Krok 1


Žĺtka s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme mlieko a olej. Do zmesi preosejeme múku, prášok do pečiva a škoricu. Zapracujeme mak a nakoniec jemne vmiešame vyšľahaný sneh. Cesto pečieme v ráfiku 20x20 cm na 170°C cca 15 minút.



Krok 2


Lemon Curd - Všetky ingrediencie zmiešame a vo vodnom kúpeli zahrievame až kým nám nevznikne hustá konzistencia, podobná pudingu. Necháme vychladnúť.



Krok 3


Krém z bielej čokolády - Želatínu si necháme napučať v studenej vode. Smotanu privedieme k varu, odstavíme a pridáme vyžmýkanú želatínu, bielu čokoládu, vanilkovú pastu a mascarpone. Krém emulzujeme ponorným mixérom, prikryjeme potravinárskou fóliou tat, aby sa dotýkala krému a necháme zatuhnúť do druhého dňa.



Krok 4


Skladanie - Makový korpus nakrájame na kocky 4x4 cm, vyhĺbime dierku, kde naplníme Lemon curd. Krém si vyšľaháme a pomocou cukrárskeho vrecka a špičky dozdobíme jednotlivé kocky.

bottom of page