Niečo o dezerte
História brownies siaha do konca 19. storočia, do obdobia rozkvetu amerických cukrární. Presný pôvod brownies je nejasný, ale existuje niekoľko teórií a príbehov, ktoré sa spájajú s ich vznikom.
Jedna z populárnych legiend hovorí o cukrárke z Chicaga menom Bertha Palmerová, ktorá mala podiel na vzniku týchto lahodných čokoládových zákuskov. V roku 1893 sa konala v Chicagu Svetová výstava a Bertha, manželka majiteľa hotela Palmer House, dostala úlohu vymyslieť nový dezert pre návštevníkov výstavy. Chcela vytvoriť niečo jednoduché a ľahko prenosné, čo by sa dalo jesť bez taniera a príboru. Bertha a jej kuchárska partia tak pravdepodobne vytvorili prvý brownie, ktorý bol na vrchu posypaný orechmi a preliaty šľahačkou.
Ďalšia teória o vzniku brownies sa spája s jedným z prvých zaznamenaných receptov na brownie, ktorý bol publikovaný v roku 1896 v kuchárskej knihe Fannie Farmer. V tomto recepte však ešte chýbala čokoláda, a tak sa skôr podobal blondie. Až neskôr, v roku 1906, Fannie Farmer pridala do svojho receptu roztopenú čokoládu a vytvorila tým moderný brownie, aký poznáme dnes.
Ingrediencie
Brownie
200 g horká čokoláda
100 g maslo
90 g kryštálový cukor
50 g hladká múka
15 g kakao
10 g instatná káva
100 g mrazené maliny
Štipka soli
Kávový krém
180g smotana na šľahanie
100 g mlieko
20 g kryštálový cukor
290 g mliečna čokoláda
4 ks žĺtka
20 g instantná káva
Postup
Krok 1
Vo vodnom kúpeli si roztopíme maslo s čokoládou a necháme vychladnúť. Vajcia s cukrom vyšľaháme a pridáme zmes čokolády a masla. Pridáme kávu a preosiatu múku s kakaom. Tortovú formu (20cm) vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme do tortovej formy posypeme malinami, trochu zamiešame a pečieme na 180°C cca 20 minút.
Krok 2
Kávový krém - Mlieko, smotanu, žĺtka a cukor za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým nám nevznikne hustejšia konzistencia. Do zmesy pridáme čokoládu a kávu. Necháme zatuhnúť do ďalšieho dňa.
Krok 3
Na upečený brownie nanesieme krém, dozdobíme podľa Vašej chuti malinami, drvenými lieskovcami či čokoládou.