top of page

Brownies s malinami a kávovým krémom

Príprava:

20 minút

Celkový čas:

60 minút

Množstvo:

8 porcíi

Obtiažnosť:

Začiatočník

Niečo o dezerte

História brownies siaha do konca 19. storočia, do obdobia rozkvetu amerických cukrární. Presný pôvod brownies je nejasný, ale existuje niekoľko teórií a príbehov, ktoré sa spájajú s ich vznikom.

Jedna z populárnych legiend hovorí o cukrárke z Chicaga menom Bertha Palmerová, ktorá mala podiel na vzniku týchto lahodných čokoládových zákuskov. V roku 1893 sa konala v Chicagu Svetová výstava a Bertha, manželka majiteľa hotela Palmer House, dostala úlohu vymyslieť nový dezert pre návštevníkov výstavy. Chcela vytvoriť niečo jednoduché a ľahko prenosné, čo by sa dalo jesť bez taniera a príboru. Bertha a jej kuchárska partia tak pravdepodobne vytvorili prvý brownie, ktorý bol na vrchu posypaný orechmi a preliaty šľahačkou.

Ďalšia teória o vzniku brownies sa spája s jedným z prvých zaznamenaných receptov na brownie, ktorý bol publikovaný v roku 1896 v kuchárskej knihe Fannie Farmer. V tomto recepte však ešte chýbala čokoláda, a tak sa skôr podobal blondie. Až neskôr, v roku 1906, Fannie Farmer pridala do svojho receptu roztopenú čokoládu a vytvorila tým moderný brownie, aký poznáme dnes.

Ingrediencie

Brownie

  • 200 g horká čokoláda


  • 100 g maslo

  • 90 g kryštálový cukor

  • 50 g hladká múka

  • 15 g kakao

  • 10 g instatná káva

  • 100 g mrazené maliny

  • Štipka soli


Kávový krém

  • 180g smotana na šľahanie

  • 100 g mlieko

  • 20 g kryštálový cukor

  • 290 g mliečna čokoláda

  • 4 ks žĺtka

  • 20 g instantná káva

Postup

Krok 1


Vo vodnom kúpeli si roztopíme maslo s čokoládou a necháme vychladnúť. Vajcia s cukrom vyšľaháme a pridáme zmes čokolády a masla. Pridáme kávu a preosiatu múku s kakaom. Tortovú formu (20cm) vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme do tortovej formy posypeme malinami, trochu zamiešame a pečieme na 180°C cca 20 minút.



Krok 2


Kávový krém - Mlieko, smotanu, žĺtka a cukor za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým nám nevznikne hustejšia konzistencia. Do zmesy pridáme čokoládu a kávu. Necháme zatuhnúť do ďalšieho dňa.



Krok 3

Na upečený brownie nanesieme krém, dozdobíme podľa Vašej chuti malinami, drvenými lieskovcami či čokoládou.

bottom of page