top of page

Banánový chlebík s čučoriedkami a čokoládou

Príprava:

15 minút

Celkový čas:

45 minút

Množstvo:

8 porcii

Obtiažnosť:

Začiatočník

Niečo o dezerte

História banánového chleba siaha do začiatku 20. storočia, kedy sa stávali banány dostupnejším a populárnejším ovocím v Spojených štátoch amerických. Hoci banány boli známe už od 15. storočia, keď ich európski cestovatelia priniesli zo svojich cest do tropických oblastí, ich popularita sa v USA začala zvyšovať až v 19. storočii.

Na konci 19. storočia sa banány dovážali do USA hromadne a začali sa objavovať v rôznych receptoch. Začiatkom 20. storočia sa tiež zlepšila metóda výroby prášku do pečiva, čo umožnilo ľahšie pečenie chlebov a koláčov. Prášok do pečiva sa začal používať v rôznych receptoch, vrátane tých s ovocím. Z tohto obdobia pochádza aj prvý recept na banánový chlieb.

Prvý známy recept na banánový chlieb sa objavil v kuchárskej knihe "Purefoy Cook Book" z roku 1910. V nasledujúcich desaťročiach sa objavovalo čoraz viac receptov na banánový chlieb, keď sa tento dezert tešil rastúcej popularite. Počas Veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch 20. storočia sa banánový chlieb stal ešte obľúbenejším, pretože ľudia hľadali spôsoby, ako neplýtvat potravinami. Pretože prezreté banány neboli vhodné na konzumáciu samostatne, boli použité na pečenie chleba, čo zároveň zvyšovalo jeho vláčnosť a sladkosť.

Ingrediencie

Cesto

  • 3 ks banány

  • 2 ks vajcia

  • 160 g maslo

  • 140 g trstinový cukor

  • 190 g hladká múka

  • 1 PL med

  • 1 ČL sóda bikarbóna

  • 150 g čučoriedky

  • 150 g biela čokoláda

Postup

Krok 1



Maslo s trstinovým cukrom vyšľaháme do peny, pridáme med, popučené banány, vajíčka a premiešame. Preosejeme suché ingrediencie a ručne primiešame do vytvorenej hmoty. Nakoniec primiešame čerstvé čučoriedky a kúsky nasekanej čokolády. Cesto vylejeme do formy na chlebík vystlanej pečiacim papierom a pečieme na 180°C, 45-50 minút.

bottom of page